Anmeldelser

Lektørudtalelse fra Dansk BiblioteksCenter, modtaget juli 2018.

Kort om bogen

Samfundskritiske og satiriske noveller, der maler et billede af Kinas og dets indbyggere i det tidlige tyvende århundre. For novellelæsere og Kina-interesserede.

Beskrivelse

14 noveller skrevet i perioden mellem 1918-1922 af Lu Xun (1881-1936), en af Kina største moderne forfattere. Han gjorde litteraturen, i særlig grad novellen, til sit foretrukne våben i kampen for at oplyse og ændre tankesættet hos sine medborgere og derigennem reformere det kinesiske samfund. Således er åbningsnovellen, “Idiotens dagbog”, hvor den tilsyneladende gale fortæller ser menneskeædere overalt, et satirisk opgør med den dominerende konfucianske kultur. I andre fortællinger forsøger helt almindelige mennesker, traditionsbærere, idealister, opportunister, og drukkenbolte at finde fodfæste i det foranderlige samfund.

Vurdering

“Sofistikerede og underspillede noveller i mundret oversættelse af Peter Damgaard. De giver et glimrende blik i det kinesiske samfund i brydningen mellem den traditionsbundne fortid og det moderne. Lu Xun har især blik for, hvordan gamle sæder og skikke støder sammen med nye idéer, og hvordan dette påvirker menneskene – især på samfundets bund. Fortællingerne vækker også mindelser om de store russiske fortællere, især Gogol.”

Opråb – Lektørudtalelse