Kender du det, når man har en hår(d) dag? – En fortælling om hår


Det var hår-tider i Kina.

”Min bedstemor har fortalt hvor vanskeligt det var for almindelige mennesker på det tidspunkt: Undlod man at barbere issen, blev man dræbt af regeringsstyrkerne; lod man hårpisken hænge, blev man dræbt af Taipingoprørerne – de såkaldte ´Langhårede Banditter´. Det er ikke til at vide hvor mange kinesere der er blevet pint, plaget og udslettet på grund af noget så ubetydeligt som hår.”

Sådan beretter hr. N i Lu Xuns historie "En fortælling om hår" om sine egne erfaringer og frustrationer over dårlige hårdage.

Som læser får man et indtryk af en hår-rebels dilemma i datidens Kina: beholdt mændene hele hårpragten, blev de anset som modstandere af Manchuerne, og havde de en Manchu-hårpisk, kunne de blive dræbt af Taipingoprørerne.

Det politiske hår

Lu Xun var på studieophold i Japan fra 1902-1909. Han sidder på første række, nummer et fra venstre. Foto er angiveligt taget i Tokyo, 1909.

Under manchuherredømmet og frem til slutningen af Qingdynastiet (1644-1912) var det ikke nemt at være en kinesisk mand, hverken med eller uden hår. Med det nye herredømme skulle mændene underkaste sig Manchu-frisuren, hvor den forreste del af hovedet skulle være en glatbarberet isse, mens håret på den bagerste del af hovedet skulle samles i en enkelt lang fletning.

Taipingoprørerne blev i datidens Kina og i novellen beskrevet som 长毛, (langhårede eller langpelsede med associationer til vilde dyr). I et historisk perspektiv kan det hentyde til at Taipingoprørerne med deres frithængende hår, i modsætning til manchuerne, var ”vilde” og ”langhårede” med deres pseudo-kristne idealer. I overført betydning, kan det hentyde til, at det var en blodig og langvarig borgerkrig fra 1845-1864.

Ved overgangen fra Qingdynastiet til det moderne Kina stod mændene over for lignende hårproblemer. Svævende i uvished om hårpisken skulle blive eller ej, blev den bl.a. derfor (ofte) rullet sammen oven på hovedet - som også tematiseres i "Stormvejr" og "Grundlæggende beretning om Ah Q".

Novellen "En fortælling om hår" blev publiceret for første gang den 10. oktober 1920 i 学灯(上海《时事新报》副刊), [Lamp of Learning, supplement til Shanghais New journal on current affairs]

"En fortælling om hår", "Stormvejr" og "Grundlæggende beretning om Ah Q" findes oversat til dansk i novellesamlingen Opråb. Samlingen rummer 14 noveller skrevet i perioden mellem 1918-1922 af Lu Xun, en af Kinas største moderne forfattere.


Sand & Jern / Xi He / Oktober 2018.